Sakal Kıran Nedir?

Bölgelere göre kaşkıran gibi isimler kullanılsa da genel adı daha doğrusu doğru tanımlama saçkırandır. Tıpta alopecia areata olarak bilinir ve bölgesel kıl kaybı anlamına gelir. Kıl olan her alanda görülebilen saçkıran problemi sadece saçlarda değil kıl olan her yerde karşılaşmanız mümkün olup buna sakal bölgeside dahildir.  Kısa sürede tüm kıllar dökülür ve alttan parlak zemin çıkar. Fakat geri dönüşü mümkün olan bir hastalık olduğunu bilmelisiniz.

Sakal ekimi görselleri instagram.com/sakalekimi

Sakal Kıran Neden Olur?

Sebebi çok net olarak bilinmemektedir ama tüm bilim çevrelerinde vücudun kendi kendine ürettiği maddenin kıl köküne zarar verdiği teorisi kabul edilmektedir. Neden bölgesel olduğu konusu izah edilememiştir.

Dar bir alanda olabildiği gibi kirpikler dahil vücuttaki tüm kılların kaybına kadar gidebilir bu durma alopecia universalis yani yaygın kıl kaybı denir.

Sakal Kıran Tedavisi

Bir çok ürün denenmekte ve tedavi seçenekleri ve başarı oranları şu şekildedir.

  • Hiçbir tedavi uygulanmazsa; hastaların % 30- 35 kadarında sakallar kendiliğinden çıkar
  • Bitkisel tedaviler; kullanıcıların % 30-35 kıllar çıkar (satıcılrın neredeyse tamamı % 100 başarıdan söz etmektedir ama rüketiciyi aldatmaktan başka amacı yoktur çünkü hiçbir tedavi yapılmadığında da aynı oranda çıkmaktadır)
  • Sarımsak sürmek; Sarımsağın tahriş etkisinden yararlanılmış olur başarısı % 50-55 civarıdır
  • Asitlerle tahriş etme; sarımsak gibi etki eder ve başarısı da o düzeylerdedir.
  • Kortizonlu merhem; etki mekanizması açık değildir % 50-60 oranında başarı gösterir.
  • Minoxidil; Kıl kökünü uyararak etki eder, tek başına başarısı düşüktür kortizonlu merhemlerle % 75-80 düzeylerinde başarılı olur.
  • Kortizon enjeksiyonu; Etki mekanizması çok net değildir % 80 oranında başarı sağlar
  • SADBE ; % 95 ile en yüksek başarı elde etmeyi sağlayan maddedir. Hastalığın sebebi olan vücudun yaptığı köke zarar veren maddelerin köke verdiği zararı engeller (bu etki mekanizmasına immunoterapi denir) Başarı oranı % 92-95 oranlarında bildirilmiştir. Sebebe yönelik olan tek tedavi yöntemidir, SADBE (Squarik Asit Di Butil Ester) pahalı bir madde olduğu için satışı yaygınlaşamamıştır, bazı eczaneler hazırlayarak vermektedir.
    Yazının bu kısmına ekleme yapmak gerekti çünkü bu arada bir firma Sadbe adıyla squarik asit di butyl ester içeren ilaç piyasaya verdi. 25.02.2019
  • DPCP ; Di Phen Ci Piron , yaygın kullanılan adıyla difensipron dyr. Squarik asit di butyl ester ile aynı yolla etkili olmaktadır. DPCP mutajenik yani hücre düzeyinde mutasyon yani gen değişimine neden olduğu için 2. tercih olarak önerilmektedir.

Sakal ekimi; son çare olarak düşünülmelidir, istenilen sıklıkta ekim yapılabilir. Sakal kıranda saç ekimi yapılabilir ve sakallar dökülmez ancak diğer sakallar gibi sakalkıran olabilir ve bu şekilde dökülebilir.

Sonuç olarak;

Sakalkıran % 90 dan fazla bir ihtimalle tedavi edilebilmektedir, önemli olan doğru tedaviyi uygulamaktır. Siz siz olun inasnların ümitlerini sömürerek piyasayı tokatlamak dışında hiçbir düşüncesi olmadan üretilen ne idüğü belli olmayan ürünler kullanarak ümitlerinizi kırmayın.
Fazla vakit kaybetmeden yukardaki istatistiki bilgiler doğrultusunda sarımsak, tahriş etmek, kortizonlu merhem kullanmak gibi hem daha ekonomik hem de daha kolay olan uygulamaları denemek 1-2 ayda hiçbir değişim yoksa diğer bilimsel ve etkili yöntemlere geçmek gerekir.

Alopecia Universalis

Vücuttaki bütün kılların tamamen dökülmesi durumudur. Kısa sürede tamamı kaybedilir. Ciddi moral bozucu bir durumdur.
Yukarıda sayılan tedavilerin hiçbirisi alopecia universaliste yeterli olmaz çünkü bu kadar geniş alana uygulamak zor ve pahalıdır. En çok rahatsız olunan yere mesela kaşlara SADBE uygulanabilir.
Bunun dışında yaygın olan kortizon enjeksiyonu ve çok yüksek başarı gösteren ancak FDA onayı olmayan tofacitinib citrat kullanılabilir. Tofacitinib citrat asıl romatoid artrit hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır, ciddi yan etkileir sebebiyle hali hazırda alopecia areata için yaygın kullanımı yoktur.

sakalkiran

Tedavi olmuş örnek bir vaka
3 aylık squarik asit kullanım sonrası

S.A.D.B.E Kullanmadan önce
Üç aylık S.A.D.B.E Kullanım sonrası

Saçkıran ve tedavisi hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.
http://www.sacdokulmesitedavisi.net/sackiran-tedavisi

About admin

One comment

  1. Hocam mrb. 2 aydir sakal kiran var bende suan sarimsak tedavisi uygulamaktayim sakalarim cikti ama cok seyrek suan ne kadar bi surede tedavisi biter? sadbe oneriniz var cogu yorumlarda suan alip kullanirsam onun ne kadar bi zamanda etkisi olur?
    Op Dr Atilla Kaya
    Squarik asit di butil ester çok daha etkilidir, birlikte kullanmanızın sakıncası yok. 2-4 ay devam etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz