Erkeklerde kişiden kişiye kısmen değişse de hormonların salgılanmaya başladığı dönemden sonraki 4-5 yıl boyunca vücutta ciddi yapısal değişiklikler olur, bunlar sesin kalınlaşması, koltukaltı ve etek bölgesi kıllarının kalınlaşması ve bunları takip eden yıllarda bıyık çıkması ve arkasından sakal çıkması şeklinde devam eder. Bıyığın daha önce çıkması daha sık rastlanır, sebebi net değildir. sakalda en erken çıkan alan ise çene yanlarıdır.
15-16 yaşlarında yumurtalıklar (testis) büyümeye başlar büyümeye başladığında erkeklik özelliklerini belirleyen testosteron (T) ve testostrerondan üretilen daha doğrusu metaboliti olan di hidro testosteron (DHT) hormonlarının düzeyi de giderek artar. Artmaya başladıktan sonraki 1-2 yıl içerisinde en yüksek değerlere ulaşır. Bu iki hormondan sakal, favori ve bıyık çıkmasında asıl etkili olan DHT hormonudur.
15-16 yaşlarında başlayan bu hormon etkisi yıllar içinde etkili olur ve sakalın çıkması yine kişiye göre değişen bir şekilde 16-21 yaşına kadar başlayabilir ve başladıktan sonra sertleşmesi 2 yılı bulur.
Jilet vurdukça sertleşeceği düşüncesi tamamen yanlış bir düşüncedir gerçek etki DHT hormonudur yani bu hormon yoksa ne kadar jilet vurulsa da sertleşmez bu hormon yeterli düzeydeyse hiç jilet vurulmasa dahi sertleşir. Benzer şekilde badem yağı sürmek, sarımsak sürmek gibi dışardan yapılan uygulamaların en küçük bir etkisi dahi olmaz.
21-22 yaşına kadar sakal çıkmadıysa artık çıkmayacağı kabul edilip ekim yapılabilir yani ekim kaç yaşında yapılır sorununun cevabı çok net değildir ve sabırlı olunmalıdır.
22 yaşına kadar yüzdeki kıllar çıkıp kalınlaşmadıysa şu sorunlar akla gelir
1- Testosteron hormonunun olmaması
2- Kıl köklerinin hiç olmaması yada yetersiz olması
3- DHT hormonlarının üretilememesi (5 alfa redüktaz enzimi olmaması)
4- Köklerde hormonu tutabilecek yapının (reseptör) olmaması
5- Yanık, yara , ağır sivilce çıkması gibi durumlarda köklerin ölmesi
Bu iki durumdan ilkinde yani testosteron yokluğunda ihtiyaç kadar hormon verildiğinde genellikle sakallar çıkar ve normal kaliteye ulaşır. Bu sorunlardan yaralanmalar dışındakilerin neredeyse hepsi genetik yapıdan kaynaklanır.
İkinci durumda yani genetik olarak o alanlarda kıl kökü yoksa tek çözüm kıl kökü nakli yani ekimdir.
Sakal Ekimi Kaç Yaşında Yapılır?
Çıkıp çıkmayacağının netleşmesi için tercihen 21 yaşına kadar beklenmeli ve ondan sonra ekim yapılmalıdır.
Bunların dışında yanık izi, yara izi, sivilce izi, ameliyat izi gibi sebeplerle olan eksiklikler yaşa bakılmaksızın ekime yapılabilir.
Sakalın seyrek olması bu durumlardan farklıdır, az sayıda sakalın çıkmış olması hormonların normal olduğunu ve o bölgelerde kıl kökü olmadığını gösterir. Bu gibi durumlarda yani belirli bölgelerde seyrek olması halinde 19 yaşından sonra sıklaştırma yapılabilir. En sık karşılaştığımız durum olan çenede çıkması ama yanakta hiç çikmamasıdır, bu durumda da 21 yaş beklenmeyebilir.
Kişinin hiç sakalı yoksa ekim yaşı 21 yaşları olarak kabul edilmeli ve tercihen bu yaştan önce ekilmemelidir.
Bazen kişi 23-24 yaşına gelir ama sakallarında giderek artma olduğunu fark eder bu durumda bir kaç yıl daha beklenmesinde yarar vardır çünkü kişinin genetik yapısından kaynaklanan bir şekilde 25-27 yaşlarına kadar çıktığı görülmüştür.
Ekilen Yerde Sakallar Çıkarsa Sorun Olur mu?
Sorun olmaz ancak gereksiz bir işlem yapılmış olur. Gereksiz işlem olmaması için yukarıda yazılan yaşların beklenmesi akıllıca olur. Özellikle ergenlik yaşlarındaki bedeniyle fazla ilgilenme dönemi olan 17-18 yaşlarında hasta veya yakınları çok ısrar etse de yapılmamalıdır. Bu cümle ile ilgili şu anımdan söz etmem iyi olur kanaatindeyim; 18 yaşında bir genç geldi sakal ektirmiş ama berbat görünüyor, yorum yapmak istemedim. kendi lafı aldı ” ben mankendim, ekimden sonra bir daha iş bulamadım, bunların hepsini yok edebilirmisiniz” dedi. Çok üzülmüştüm.
En Erken Kaç Yaşında Sakal Ekilir
Burada önemli olan ekimin ne amaçla yapılacağıdır, sakalların çıkmaması sebebiyle yapılacaksa bunun için 21 yaş beklenmelidir. Yanık izi, yara izi, ameliyat izi gibi izin dışındaki sakalların normal olduğu durumlarda izi kapatmak amacıyla her yaşta yapılabilir.